środa, 19 czerwca 2013

Jeżyce na talerzu: lemoniada z rabarbaru i truskawek



Gorąco? I to jak! Gdy nawet mury jeżyckich kamienic nie chronią przed upałem, trzeba sobie radzić w inny sposób. Co powiecie na lekką kwaskowatość rabarbaru, która łączy się ze słodyczą truskawek w pysznym, rubinowoczerwonym napoju? Bo my mówimy Wam – wszystkiego orzeźwiającego!

Na Rynku Jeżyckim kup:
1 kg truskawek (do lemoniady wykorzystasz około 30 dag, ale kto by poprzestawał na tak małych zakupach)
25 dag rabarbaru

Potrzebujesz jeszcze:
6 łyżek cukru
Pół opakowania cukru waniliowego
4 szklanki wody

Rabarbar obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Zalej go wodą i dodaj cukier oraz cukier waniliowy. Zagotuj wodę z owocami na dość dużym ogniu. Później zmniejsz ogień i gotuj całość jeszcze przez 8-10 minut. Następnie dodaj truskawki i trzymaj na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Zostaw napój do ostygnięcia, a później przecedź go przez sitko. Podawaj z kostkami lodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz